Pasta carbonara
Ingredience:
- 400 g těstovin (např. spaghetti nebo fettuccine)
- 150 g pancetty
- 2 velká vejce, jen žloutky
- 100 g strouhaného parmazánu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Česnek (volitelně, pro přidání chuti)
- Čerstvá petržel (na ozdobení, volitelně)
Postup:
- Vaření těstovin: V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a uvařte těstoviny podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente.
- Smažení pancetty: Mezitím na velké pánvi osmažte pancettu na střední teplotě, dokud nebude zlatavá a křupavá. Pokud chcete, můžete přidat jemně nakrájený česnek a opékat další minutu.
- Připravení omáčky: V misce prošlehejte vejce a přidejte strouhaný parmazán. Ochuťte solí a černým pepřem.
- Spojení ingrediencí: Jakmile jsou těstoviny uvařené, sceďte je, ale nechte si trochu vody z vaření. Přidejte těstoviny do pánve s pancettou a dobře promíchejte. Následně pomalu přimíchejte vaječnou směs, důkladně promíchejte a případně přidejte trochu vody z těstovin, aby byla omáčka krémovější.
- Podávání: Podávejte horké, posypte dalšími strouhanými parmazánem, čerstvě mletým pepřem a případně ozdobte nasekanou petrželí.
Tipy:
- Ujistěte se, že vejce nejsou vařena příliš dlouho, aby zůstala krémová.
- Použití kvalitního parmazánu zvýší chuť pokrmu.